Vachtverzorging bij de hond

Waarom moeten honden naar een trimsalon?

In tegenstelling tot de wolvenvachten zijn de vachten van honden het resultaat van de vele fokcriteria die de mens in het verleden gehanteerd heeft en daarom vereisen die ook een zekere verzorging. Honden hebben de hulp van de mens nodig om hun vacht in goede conditie te houden. Een mooie vacht verkrijg je door een optimale voeding en een regelmatige verzorging. Vachtverzorging is zeker geen privilege van de zogenaamde 'showhonden'.


Wat kan je dagelijks zelf doen voor je hond?
Iedere hond moet op regelmatige basis geborsteld en gekamd worden om het loszittende haar te verwijderen. Bij kortharige honden is het vaak effectiever om de hond met een zeemvel af te wrijven. Hierdoor breng je lucht in de vacht en gaat de hond frisser ruiken. Dit kan je vergelijken met onze dagelijkse wasbeurt.


Bezoek aan het trimsalon
Hoe vaak een hond naar de trimmer moet, hangt eigenlijk af van zijn vachttype. Houd er rekening mee dat een gecastreerde / gesteriliseerde hond veel meer wol aanmaakt en dus vaker getrimd moet worden. Een correcte vachtverzorging, aangepast aan de vacht van uw hond, zal er voor zorgen dat het vachtverlies in huis heel wat minder wordt.
De basisverzorging voor iedere hond is eigenlijk hetzelfde:

Daarnaast is er ook een specifieke verzorging nodig afhankelijk van het vechttype.
Selecteer hieronder in de lijst van hondenrassen. Als je hond niet voorkomt in de lijst, kan je een ras kiezen dat er het best op lijkt.